SEO Tools
Om SEO gemakkelijk te maken zijn er op internet honderden, zo niet duizenden SEO tools te vinden. Deze hulpmiddelen bieden allerlei verschillende oplossingen voor verschillende SEO aspecten en hebben allemaal als doel om SEO overzichtelijker en makkelijker te maken.
Of je nu een beginnend SEO bent, of een gevorderde, SEO tools zijn er voor iedereen en hun functies zijn zeer uiteenlopend. Veel van de SEO tools die je kunt vinden zijn gratis, of hebben in ieder geval een gratis versie met beperkte functionaliteit. De professionelere tools zijn vaak behoorlijk prijzig en daardoor enkel interessant voor bedrijven met grote, omvangrijke websites, of voor SEO bedrijven.
Gratis Tools: Betaalde Tools:Gratis SEO Tools
De gratis SEO tools zijn voor beginners zeer interessant. Zij bevatten de meest basale functies, zoals het checken van Meta Titles en Descriptions, of het checken van statuscodes. In onderstaand overzicht vind je de SEO tools waar ik zelf veel gebruik van maak. Als je zelf nog goede suggesties voor gratis SEO tools hebt, laat het me aub weten.
Google AdWords: Hulpprogramma voor zoekwoorden
Link: Google AdWords: Keyword Research Tool (AdWords account nodig voor bepaalde functies).
Deze SEO tool is van cruciaal belang voor een keywordonderzoek. Voordat je een stuk content schrijft, is het immers belangrijk om te weten of er uberhaupt wel vraag naar is. Met dit hulpmiddel kun je gemakkelijk zijn hoeveel zoekopdrachten een bepaalde term heeft en hoeveel concurrentie er is op die term.
Hoe hoger het zoekvolume en hoe lager de concurrentie, hoe interessanter een bepaalde term is. Een hoog zoekvolume betekent veel potentiële bezoekers en een lage concurrentie vergroot de kans dat u op deze term makkelijk kunt ranken. Deze SEO tool komt voornamelijk van pas bij:
- Keyword Onderzoek
Google Trends
Link: Google Trends
Google Trends (sinds kort samengevoegd met Google Insights for Search) is een hulpprogramma waarmee gezien kan worden hoe populair een bepaalde zoekterm was over een bepaalde periode. Deze SEO tool is vooral interessant voor websites die aan een bepaalde periode verbonden zijn, bijvoorbeeld voor de zoekterm: Sinterklaas.
Aangezien het hulpprogramma voor zoekwoorden een overzicht laat zien van de afgelopen maand, kan dat nogal eens een vertekend beeld geven van de populariteit van een zoekwoord. Met Google Trends erbij kan snel worden bepaald of te verwachten valt dat een zoekterm over bijvoorbeeld een maand beter scoort. Zo valt beter te bepalen welk keyword de voorkeur krijgt.
Vooral voor een linkbuilding campagne is deze informatie erg interessant, omdat je wilt voorkomen dat je begint met linkbuilden als het woord op zn populairst is en je zodoende net de boot mist. Deze SEO tool komt voornamelijk van pas bij:
- Keyword Onderzoek
Open Site Explorer (OSE)
Link: Open Site Explorer
Open Site Explorer is een ontzettend handige tool van SEOmoz. Zij indexeren met behulp van de Mozscape (voorheen: Linkscape) het web, op een vergelijkbare manier met hoe Google en Yahoo dat doen. Op die manier kennen ze websites a.d.h.v. een eigen logaritme Page Authority, Moztrust en Mozrank toe. Deze metrics zijn makkelijk inzichtelijk en weergeven hoe sterk een bepaalde website is.
Met Open Site Explorer kun je gemakkelijk onderzoeken wat de backlinks zijn van een bepaalde website, om zodoende meer te weten te komen over het backlinkprofiel. Dit komt van pas bij:
- Backlink Analyse
- Concurrentie Analyse
Meta Tag Tester
Link: Meta Tag Tester
De Meta Tag Tester is een eigen tool van SEOGRA, waarmee je simpel en snel kunt testen of jouw beoogde title en description niet te veel tekens bevatten en je ziet gelijk hoe ze eruit zullen zien in de resultaten van Google.
Deze tool is vooral handig bij het aanmaken van nieuwe pagina's, of het aanpassen van meta titles en meta descriptions.
- Onpage Analyse
Betaalde SEO Tools
Betaalde SEO tools zijn hulpmiddelen die vooral voor de gevorderde gebruiker zijn bedoeld. Ten eerste omdat ze vaak redelijk duur zijn, maar vooral omdat de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn. Om een succesvolle SEO te worden is het echter niet noodzakelijk om deze tools te gebruiken, ze maken het werk echter wel een stuk makkelijker. Als je zelf nog goede betaalde SEO tools kent, laat het me aub weten.
Onderstaande betaalde tools heb ik zelf gebruikt. De beschrijvingen zijn dus uit eigen ervaring.
SEOmoz Pro
Link: SEOmoz Pro
SEO Pro is de betaalde versie van een abonnement op SEOmoz.org. Bij de Pro versie krijg je de bestaande tools ter beschikking, maar met meer functies, zoals vaker crawlen, meer keywords bijhouden en meer statistieken in Open Site Explorer.
Van onderstaande tools krijg je de volledige versie bij een PRO abonnement:
- FollowerWonk
- Open Site Explorer
- Rank Tracker
- On-Page Analysis
- Keyword Analysis
- SEO Web Crawler
Met dit complete pakket kun je in feite je complete SEO campagne bijhouden. Het is dus sowieso aan te raden om een gratis account aan te maken, zodat je alvast de bovenstaande tools kunt testen.
SEO Powersuite
Link: SEO Powersuite
SEO Powersuite is een vrij bekende SEO toolkit. Het bestaat uit vier (binnenkort vijf) onderdelen:
- LinkAssistant
- Rank Tracker
- SEO Spyglass
- Website Auditor
- (BuzzBundle)
Linkassistant
Linkassistant is een tool waarmee het linkbuilden aanzienlijk makkelijker wordt. De belangrijkste functie is het bieden van een overzicht van alle huidige backlinks en potentiële backlinks. Bij de potentiële backlinks kun je tevens een geautomatiseerd mailtje sturen naar de eigenaar van de website.
Vervolgens kun je LinkAssistant periodiek de backlinks laten checken. Het programma bekijkt dan of de backlink er al, of nog is, wat de ankertekst is, op welke pagina de link is geplaatst en naar welke URL deze verwijst. Zodoende kun je een linkbuildingcampagne goed in de gaten houden en heb je snel een duidelijk overzicht voor de hand.
Handig dus voor:
- Backlink Analyse
Rank Tracker
Rank Tracker is zoals de naam zegt een programma waarmee je rankings kunt checken. Dit doe je door je keyword in te voeren en één of meerdere zoekmachines te selecteren. Daarnaast kun je ook je concurrenten toevoegen.Om tot je keywords te komen biedt Rank Tracker een aantal handige foefjes om keywords toe te voegen. Je kunt ze handmatig invoeren, maar ook importeren uit de Google Keyword Tool, of achterhalen a.d.h.v. je concurrentie. Vervolgens kan voor alle keywords de KEI (Keyword Effectiveness Index) berekent worden, waardoor je snel kunt zien welke keywords het meest interessant zijn.
Handig voor:
- Keyword Onderzoek
- Rank Tracking
SEO Spyglass
SEO Spyglass is vergelijkbaar met Open Site Explorer. Je kunt hiermee van een bepaalde website alle backlinks opspeuren. Spyglass maakt hierbij gebruik van verschillende zoekmachines en databases.
Deze tool gebruik ik persoonlijk weinig meer, maar is nog steeds bruikbaar voor:
- Backlink Analyse
Website Auditor
De Website Auditor van SEO Powersuite is een vrij standaard programma, waarmee de meest basic SEO aspecten van een website kunnen worden gecheckt. Dit is vooral handig om voor jezelf een overzicht te krijgen van punten waar de website nog op verbeterd kan worden, zoals te lange descriptions, dubbele meta titles, doodlopende links, aanwezigheid robots.txt en nog een aantal andere factoren.
De meeste functies zijn ook met gratis SEO tools te achterhalen, dus ik zou deze tool persoonlijk niet aanschaffen. Is enkel handig voor:
- Onpage Analyse
(BuzzBundle)
BuzzBundle is de nieuwste tool van SEO Powersuite, waarmee je je social media kunt bijhouden. Zo kun je meerdere persona's aanmaken en managen vanuit de tool en buzz over jouw merk in de gaten houden. Zeker met de toenemende waarde van social votes denk ik dat dit wel eens een erg interessante tool kan worden.
De tool zal handig zijn voor:
- Social Media Management