SEO Woordenboek

Er komt bij het beoefenen van SEO veel jargon kijken. Het grootste deel hiervan spreekt voor zich en mensen met een redelijke kennis van internet zullen er weinig moeite mee hebben, maar omdat zelfs de beste marketeers wel eens iets vergeten vindt u hieronder het SEO Woordenboek.

In dit SEO Woordenboek vindt u alle relevante termen, uitgelegd in zo duidelijk mogelijk Nederlands. Mocht u desondanks nog termen missen, bepaalde omschrijvingen niet duidelijk vinden of zelfs onjuist, twijfel dan niet en laat het ons hier weten.

0 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | A t/m Z

Laatste Update: 28 december 2012

0

301-Redirect

Betekenis / definitie 301-Redirect: Een 301-redirect is een permanente redirect. Dit houdt in dat men bij het opzoeken van een bepaalde pagina, automatisch wordt doorgestuurd naar een andere pagina. Een 301-redirect behoudt daarbij het grootste gedeelte van eventuele linkjuice.

Een algemeen voorbeeld is het verschil tussen http://www.seogra.nl en http://seogra.nl, in principe zijn dit dezelfde websites, maar een zoekmachine zal ze zien als twee aparte websites. Het is daarom aan te raden om één van de twee te laten redirecten naar de andere, zodat je niet het risico loopt dat één van de twee wordt gezien als duplicate content.

302-Redirect

Betekenis / definitie 302-Redirect: Een 302-redirect is een tijdelijke redirect (t/m 3 maanden). Deze is voornamelijk handig tijdens onderhoud, als er bijvoorbeeld tijdelijk op de homepage een grote melding: 'Deze website wordt momenteel verbouwd!' is te zien. In dat geval wil je de bezoekers van je homepage tijdelijk doorsturen naar deze pagina, zonder dat de oorspronkelijk homepage zijn waarde verliest.

404 Error

Betekenis / definitie 404 Error: Een 404 Error is een statuscode die verschijnt als een opgevraagde pagina onvindbaar blijkt. Dit kan gebeuren als de link naar de opgevraagde pagina niet klopt, of als een pagina is verplaatst of verwijderd en er geen redirect is ingesteld. Er zijn op internet meerdere tools te vinden waarmee een website gecheckt kan worden op 404 fouten.

A

Above the fold (ATF)

Betekenis / definitie Above the fold: Above the fold is alle content die voor een gebruiker direct zichtbaar is bij het bezoeken van een website. Alles waarvoor de gebruiker moet scrollen, of ergens op moet klikken valt under the fold.

Omdat bezoekers liever waardevolle content zien dan advertenties is het een negatieve rankingfactor als een pagina above the fold vol staat met advertenties.

Adsense

Betekenis / definitie Adsense: Adsense is een advertentieprogramma van Google waarbij relevante advertenties op websites worden vertoond. Omdat het erg makkelijk te installeren is en een leuke inkomstenbron kan zijn, is het een erg aantrekkelijke manier voor beginnende websites om advertenties te werven.

Adsense is een onderdeel van Adwords en valt daarom onder Search Engine Advertising (SEA).

Algoritme

Betekenis / definitie Algoritme: Het algoritme is de formule die Google gebruikt om websites een bepaalde score te geven, op basis van allerlei onpage en offpage aspecten. Als u vervolgens zoekt op een bepaald trefwoord, dan tonen de resultaten de hoogstscorende pagina's voor dat trefwoord als eerst.

Het algoritme is één van de best bewaarde geheimen van Google en verandert ook constant. Zo worden er jaarlijks tientallen tot honderden aanpassingen aan gedaan, waardoor nooit met zekerheid kan worden gezegd welke SEO aspecten het belangrijkst zijn. Dit zorgt er ook voor dat SEO nooit stil staat en er continu nieuwe SEO-strategieën moeten worden ontwikkeld.

Alt tag

Betekenis / definitie ALT tag: De alt-tag is een attribuut dat kan worden meegegeven aan een afbeelding, om duidelijk te maken wat er op de afbeelding te zien is. Dit is oorspronkelijk bedoeld voor slechtzienden en blinden, die internetten met een browser die pagina's voorleest. Op die manier is voor hen ook duidelijk waar de afbeelding voor dient. Daarnaast werd het vroeger gebruikt voor text-based browsers, die geen afbeeldingen konden laden.

Tegenwoordig wordt het nog gebruikt door zoekmachines, zodat uw afbeeldingen ook gevonden kunnen worden bij zoekopdrachten naar afbeeldingen, en om de context van een pagina vast te stellen. Het is dus ten zeerste aan te raden om je afbeeldingen relevante keywords als alt-tags mee te geven, om uw ranking te bevorderen.

Ankerteksten

Betekenis / definitie Ankerteksten: Het klikbare deel tekst in een hyperlink is de ankertekst, ook wel linktekst genoemd. De ankertekst is een belangrijke factor voor onpage en offpage optimalisatie, het is daarbij zowel van belang voor de interne linkstructuur, als het backlinkprofiel. Een ankertekst zegt namelijk vrij veel over de pagina waar deze naar toe verwijst en het is daarom van belang dat je belangrijkste keywords hier ook in voorkomen.

Als je honderden links hebt die naar jou linken met het woord 'autoverzekering', dan is de kans vrij groot dat je in de zoekmachines erg goed gaat scoren op dit zoekwoord. Omdat deze tactiek echter nogal uitgebuit wordt door SEO's, zal hij in de toekomst minder waard zijn. Daarnaast geeft het een vrij onnatuurlijk backlinkprofiel als 80% van je links een 'exact anchor match' (precies dezelfde ankertekst) heeft.

Het is daarom aan te raden om, als je gaat linkbuilden, te zorgen dat niet alleen je belangrijkste keywords, maar ook je merknaam en combinaties hiervan worden gebruikt als ankertekst.

Adwords

Betekenis / definitie Adwords: Adwords is het bekendste advertentieprogramma van Google, waarbij relevante advertenties worden vertoond in de zoekresultaten. Vaak zijn de eerste drie resultaten betaalde resultaten, zij staan daarom in een geel vlak en er staat bij dat het advertenties zijn. Daarnaast staan in de rechterzijkant van de zoekresultaten ook vaak een aantal betaalde advertenties.

Het inzetten van Adwords is een vorm van Search Engine Advertising (SEA).

B

Backlink

Betekenis / definitie Backlink: Een backlink is hetzelfde als een inkomende link, namelijk een link van een andere webpagina naar een pagina van jouw website. Dit kan een link van je eigen website zijn, maar meestal worden de links vanaf andere domeinen hiermee bedoeld.

Backlinkprofiel

Betekenis / definitie Backlinkprofiel: Het geheel van inkomende links naar een bepaalde website vormt het backlinkprofiel. Samen met de onpage optimalisatie bepaalt dit hoe goed een webpagina scoort op een bepaalde zoekterm. Een gezond backlinkprofiel bevat links van veel relevante websites, van verschillende ip-adressen en met verschillende ankerteksten, die de relevante keywords bevatten.

Bing

Betekenis / definitie Bing: Zoekmachine van Microsoft, gelanceerd op 3 juni 2009 als opvolger van Windows Live Search. Heeft met 4% van alle zoekopdrachten de derde marktpositie in handen, na Yahoo (7%) en Google (85%).

Blackhat SEO

Betekenis / definitie Blackhat SEO: SEO-methoden die door zoekmachines worden afgeraden, omdat ze rankings onnatuurlijk beïnvloeden. Er zijn verschillende soorten methoden mogelijk, zowel onpage als offpage. Voorbeelden zijn cloaking, duplicate content en linkfarming.

De methoden zijn relatief goedkoop en een snelle stijging in de rankings is mogelijk, maar houdt er rekening mee dat het gebruik hiervan op een zeker moment ontdekt en gestraft zal worden met een penalty. Voor de lange termijn is blackhat seo dus ten zeerste af te raden.

Blog

Betekenis / definitie Blog: Een blog is een website waar een soort dagboek wordt bijgehouden door de eigenaar, de blogger. Er zijn blogs te vinden over duizenden verschillende onderwerpen. Veel blogs bieden bezoekers ook de functie om te reageren op blogposts.

Een blog kun je zelf opbouwen, maar veel mensen maken gebruik van een CMS om hun blogs makkelijk te kunnen plaatsen. Wordpress is één van de meestgebruikte CMS hiervoor.

Breadcrumbs

Betekenis / definitie Breadcrumbs: Breadcrumbs dienen om (net zoals in het verhaal van Hans en Grietje) de weg te kunnen vinden op een website. Ze zijn vooral voor grotere websites handig om bezoekers aan te duiden waar ze zich bevinden en hen de mogelijkheid te bieden om makkelijk naar een bovengelegen categorie te surfen.

Een voorbeeld zou een webshop voor kleding kunnen zijn, waarbij bovenin de pagina de breadcrumb 'Home > schoenen > sportschoenen > Nike Air Max' te zien valt. In dit geval zouden Home, schoenen en sportschoenen klikbaar moeten zijn, zodat een bezoeker makkelijk terug kan naar een bovenliggende categorie of de homepage

C

Call to Action (CTA)

Betekenis / definitie Call to Action: Een CTA is een lokker om bezoekers over te halen tot actie. Dit kan een stuk tekst zijn, zoals: 'klik hier om direct € 5000,- te verdienen', of een button, zoals:'reserveer nu'. Omdat dit de bezoeker overhaalt tot een doen van een conversie, is het noodzakelijk dat een CTA goed opvalt. Dit kan zijn door een goede lokkende tekst, of een opvallende lay-out.

Canonical URL

Betekenis / definitie Canonical URL: De canonical URL verwijst naar de originele versie van een pagina. Als er op jouw website meerdere pagina's zijn die dezelfde content bevatten, dan is het aan te raden om één van die pagina's als canonical aan te wijzen, om te voorkomen dat de zoekmachines één van de twee pagina's zien als duplicate content. Er zit daarom in het oogpunt van een zoekmachine ook verschil tussen http://www.seogra.nl en http://seogra.nl.

Lees meer over Canonical URL

C-Class

Betekenis / definitie C-Class: Een IP-adres bestaat uit vier verschillende delen, oftewel classes. Een IP-adres als 123.43.144.38 heeft dezelfde C-Class als 123.43.144.56. Aangezien een gelijke C-Class erop kan duiden dat het om dezelfde host en dus eigenaar gaat, wordt een link vanaf een website met dezelfde C-Class minder gewaardeerd dan een link van een verschillende C-Class.

Een goed voorbeeld hiervan zijn startpagina's. Het heeft weinig meerwaarde om van meerdere startpagina's van hetzelfde domein een link te krijgen (bijv. auto.startpagina.nl en motor.startpagina.nl). Maar naast links van hetzelfde domein, zijn er ook meerdere startpagina's die vanaf eenzelfde C-Class worden gehost. Het heeft dan ook weinig meerwaarde om van de verschillende domeinen links te verkrijgen.

Cloaking

Betekenis / definitie Cloaking: Bij cloaking wordt een menselijke bezoeker een andere pagina getoond dan een spider van een zoekmachine die dezelfde pagina bezoekt. De spider krijgt dan een pagina met normale content zien, terwijl menselijke bezoekers een spamsite te zien krijgen. Hierdoor kan de pagina onterecht hoog in de zoekresultaten terecht komen. Cloaking is een daarom een vorm van blackhat-seo en wordt daarom vroeg of laat bestraft met een penalty.

Code/Text Ratio

Betekenis / definitie Code/Text Ratio: Code/Text Ratio is de verhouding tussen tekst en HTML-code op een pagina. Het is aan te raden om deze verhouding zoveel mogelijk in het voordeel van de tekst te hebben, omdat meer code in principe meer laadtijd betekent. Daarnaast hebben spiders meer tijd nodig om je website te crawlen als er veel onnodige dingen in de HTML-code staan, iets wat je ook wilt voorkomen.

Content

Betekenis / definitie Content: Content is de inhoud van een website. Dit kan variëren van tekst tot afbeeldingen, video's, of toepassingen. Een goede content staat garant voor tevreden bezoekers. Tevreden bezoekers staat weer garant voor meer conversies en dus meer winst. 'Content is koning' is daarom een veelgebruikte uitspraak binnen de internetmarketing.

En ook al kan een website met slechte content ook wel goed scoren, voor de lange termijn is het altijd aan te raden om een website te creëren met interessante content.

Lees meer over Content

Crawling

Betekenis / definitie Crawling: Crawling is wat crawlers, beter bekend als spiders doen om websites te vinden en indexeren. De spider 'kruipt' als het ware over elke pagina van een website door links te volgen die het onderweg tegenkomt. Omdat het gehele internet aan elkaar verbonden is via links zal een spider op die manier uiteindelijk alle websites kunnen indexeren.

Het is daarom belangrijk dat een website een goede interne linkstructuur heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat de website makkelijk crawlable is.

Cross Linking

Betekenis / definitie Cross Linking: Cross Linking is simpelweg het linken van de ene website naar een andere. Dit kunnen websites van verschillende eigenaren zijn, maar vaak wordt met cross linking het linken tussen twee of meer eigen websites bedoeld.

Custom Style Sheet (CSS)

Betekenis / definitie Custom Style Sheet: Een custom stylesheet is een bestand dat de lay-out van een website bepaald. Hierin worden bijvoorbeeld kleuren, lettertypen en lettergrootte gedefinieerd.

Om de laadtijd van een pagina zo klein mogelijk te houden is het verstandig om deze stijlen allemaal extern op te slaan en op te roepen in de HTML header van een website.

Click-through Rate / Doorklikratio (CTR)

Betekenis / definitie Click-through Rate: De CTR is simpel vertaald de doorklikratio. Het gaat hierbij om de verhouding van het aantal vertoningen van een bepaalde link en hoe vaak er daadwerkelijk op geklikt wordt. CTR's zijn erg belangrijk als het gaat om userinterface aanpassingen, omdat een hoge CTR duidt op een succesvolle omschrijving, of aantrekkelijke button.

D

Deeplink

Betekenis / definitie Deeplink: Een deeplink is een link naar een dieper gelegen pagina van een website. Met dieper gelegen wordt bedoeld, alle pagina's achter de homepage. In het adres: www.seogra.nl/seo/seo-woordenboek.php is /seo/seo-woordenboek.php het gedeelte dat duidt op een deeplink.

Voor een gezond backlinkprofiel is het noodzakelijk dat een flink gedeelte van je backlinks verwijst naar diepgelegen pagina's.

Deepbot

Betekenis / definitie Deepbot: In tegenstelling tot Freshbot, is Deepbot een spider van Google die periodiek het web afstruint op zoek naar nieuwe content. De Deepbot crawlt hierbij zoveel mogelijk content, zodat die vervolgens geïndexeerd kan worden. Zodra Deepbot je pagina heeft geïndexeerd kan je website dus verschijnen in de zoekmachineresultaten.

Domein

Betekenis / definitie Domein: Het domein is het deel in de URL van een website direct achter de www. Www.seogra.nl is dus ons domein. Seogra is hierbij onze domeinnaam, .nl is het toplevel domain (TLD).

Omdat een domeinnaam vast staat, is het belangrijk dat deze kort is en makkelijk te onthouden.

Lees meer over domeinen

Doorway Pages

Betekenis / definitie Doorway Pages: Doorway pages zijn een vorm van cloaking. Menselijke bezoekers die via zoekresultaten op een bepaalde pagina komen, worden automatisch doorgestuurd naar een spamsite, terwijl spiders alleen de eerste pagina indexeren. Doorway pages zijn daarom een vorm van blackhat-seo

Dynamische Content

Betekenis / definitie Dynamische Content: Dynamische content is, in tegenstelling tot statische content, de inhoud van een website die continu verandert. Dit kan zijn omdat de inhoud wordt afgestemd op de bezoeker (door middel van bepaalde scripts), of omdat er continu nieuwe informatie wordt toegevoegd.

Omdat Google houdt van verse content, is het essentieël om een aantal dynamische pagina's met telkens nieuwe informatie op een website te hebben. Hiermee ziet Google als het ware dat de website nog steeds in leven is en de inhoud dus nog steeds relevant.

Een relatief makkelijke manier voor het creëren van verse content is het bijhouden van een blog.

E

Externe links

Betekenis / definitie Externe links: Externe links zijn de links die van jouw website naar een andere website verwijzen. Hierdoor verlaten bezoekers in principe jouw website, tenzij de link opent in een nieuw venster.

Externe links die je geen linkwaarde mee wilt geven, dien je te voorzien van het rel="nofollow" attribuut.

F

Favicon

Betekenis / definitie Favicon: Afbeelding van 16x16 pixels, dat zichtbaar is naast de titel van een pagina. In ons geval dat rode sterretje, dat je hierboven kunt zien.

De favicon heeft in principe geen SEO doeleind, maar dient vooral voor branding en gebruikersgemak.

Follow Link

Betekenis / definitie Follow Link: In tegenstelling tot een Nofollow link, is een follow link een gewone link, die door spiders gevolgd zal worden en daarbij ook linkjuice meeneemt van de verwijzende pagina.

Freshbot

Betekenis / definitie Freshbot: Freshbot is één van de bekendste spiders, ofwel crawlers van Google. Freshbot struint continu het internet af op zoek naar nieuwe links, zodat deze vervolgens door Deepbot bezocht en geïndexeerd kunnen worden.

G

Google

Betekenis / definitie Google: Google is de grootste zoekmachine van Nederland (94% in maart 2012) en daarom ook in Nederland eigenlijk de enige zoekmachine om serieus rekening mee te houden. Andere concurrenten (die het in het buitenland beter doen) zijn: Bing (van Microsoft), Yahoo en Baidu (Chinese zoekmachine).

Google Analytics

Betekenis / definitie Google Analytics: Google Analytics is een gratis programma van Google om de statistieken van je website bij te houden. Dit is niet alleen leuk om te zien, maar vooral handig om op basis van die gegevens je website verder te verbeteren.

Googlebot

Betekenis / definitie Googlebot: De Googlebots zijn de spiders, oftewel crawlers, ofwel robots van Google, die continu het web afstruinen op zoek naar nieuwe links en nieuwe content. Alle informatie die zij verzamelen wordt gebruikt om uiteindelijk de rankings van websites op bepaalde keywords te bepalen.

Google Bomb

Betekenis / definitie Google Bomb: Tactiek waarbij een bepaalde pagina ongewild hoog scoort op bepaalde ongewenste zoekwoorden, door er veel links met tactische ankerteksten aan te koppelen. Bekendste voorbeeld is 'miserable failure', waarbij de biografie van George W. Bush als eerste resultaat verscheen.

De zoektocht naar Santorum levert ook vreemde resultaten op, zoals een pagina die het begrip spreading Santorum uitlegt. Dit wordt vaak ook als een Google Bomb genoemd, maar is het in feite niet, omdat het eigenlijk de creatie van een nieuwe term is.

Google Update

Betekenis / definitie Google Update: Grote update in het logaritme van Google, waardoor er veel verschuivingen plaatsvinden in de zoekresultaten. Dit leidt vaak tot paniek onder de SEO's die obscure praktijken gebruiken, omdat een goedscorende website zomaar kan verdwijnen uit de eerste 10 resultaten, waardoor het aantal bezoekers en daarmee de omzet in elkaar stort.

Grote updates krijgen meestal een eigen naam mee, zoals Caffeïne, Panda en Pinguin.

Greyhat SEO

Betekenis / definitie Greyhat SEO: Greyhat SEO is het obscure broertje van Blackhat SEO. Het gaat hier om tactieken die niet per se verboden zijn, maar wel twijfelachtig. Een voorbeeld is het plaatsen van blogposts, met daarin links naar een belangrijke eigen pagina, op zelfaangemaakte blogs.

Omdat het voor Google vrijwel ondoenlijk is om te achterhalen dat jijzelf dat blog hebt geschreven zal het mee kunnen helpen aan je ranking, maar het is wel een tactiek die geen enkele meerwaarde biedt voor je menselijke bezoekers en dus niet aan te raden is.

H

Heading (H1 t/m H6)

Betekenis / definitie Heading: Headings zijn de koppen boven stukken content. Ze zijn bruikbaar van kop 1 t/m kop 6. Omdat ze in weinig woorden de inhoud van een paragraaf of hoofdstuk geven, worden ze sterk meegewogen in het logaritme. Het is daarom noodzakelijk om te zorgen dat belangrijke keywords ook voorkomen in de koppen.

Daarnaast dient de structuur van de headings ook te kloppen, dus gebruik ze zoals je ze bijvoorbeeld ook in een word-document zou gebruiken. Gebruik ze niet omdat ze tekst een andere lay-out geven, dat kun je effectiever regelen via CSS.

Lees meer over Headings

Homepage

Betekenis / definitie Homepage: De homepage is de belangrijkste pagina van een website. Dit is namelijk waar bezoekers in principe het eerst terecht komen als ze het internetadres opzoeken met hun browser. Omdat de homepage van een website zorgt voor de eerste indruk is het van belang dat men in een oogopslag kan zien waar de website over gaat en direct keuzes krijgt om verder te klikken.

HyperText Markup Language (HTML)

Betekenis / definitie HTML: HTML is de standaard programmeertaal waarin een website is opgemaakt. Het werd in 1991 al bedacht door Tim Berners-Lee en diende toen nog om documenten bij het CERN makkelijker toegankelijk te maken. Toen het grote publiek echter kennis maakte met internet ging het pas echt snel met de ontwikkeling van HTML.

Inmiddels is HTML5 in ontwikkeling, dat in combinatie met CSS3 en Javascript voor nog mooiere websites gaat zorgen, met nog meer handige functies en toepassingen.

I

Infographic

Betekenis / definitie Infographic: Een infographic is een afbeelding, die op een duidelijke en mooie of leuke manier bepaalde informatie weergeeft. Op die manier kan informatie beeldend gemaakt worden, wat de informatie vaak beter verwerkbaar maakt.

Infographics zijn een goed voorbeeld van Linkbait.

Inkomende Links

Betekenis / definitie Inkomende Links: Inkomende links, ofwel backlinks, zijn de links van een andere pagina naar jouw webpagina. Dit kunnen zowel externe links (van andere websites), als interne links zijn.

Interne Links

Betekenis / definitie Interne Links: Interne links zijn de links die van de ene pagina van jouw website naar de andere verwijzen. Samen vormen zij de interne linkstructuur. Bij een goede interne linkstructuur is vanaf elke pagina op de website een andere willekeurige pagina te vinden binnen twee klikken.

Dit zorgt ervoor dat zowel bezoekers als spiders makkelijk over je gehele website kunnen surfen. Het is daarom van belang dat je al voor het bouwen van de website hierover nadenkt en een logische structuur opstelt.

Lees meer over interne links.

J

Javascript

Betekenis / definitie Javascript: Javascript is een programmeertaal waarmee interactieve websites kunnen worden gemaakt en webapplicaties kunnen worden ontwikkeld. De programmeertaal bestaat al sinds 1995 en er zijn tegenwoordig nog maar weinig websites die geen Javascript gebruiken.

K

Keywords

Betekenis / definitie Keywords: Keywords, oftewel trefwoorden, of zoektermen zijn de termen die mensen gebruiken als ze op zoek zijn naar bepaalde informatie via een zoekmachine. Iemand die op zoek is naar een autoverzekering voor zijn Chevrolet oldtimer uit 1968 zal waarschijnlijk zijn zoektocht beginnen met 'autoverzekering', of 'oldtimerverzekering'. Het is daarom noodzakelijk voor een autoverzekeraar dat hij ook daadwerkelijk vindbaar is op deze termen.

Omdat keywords de basis zijn voor SEO, is het noodzakelijk om eerst een gedegen keyword onderzoek uit te voeren, zodat je weet waar potentiële bezoekers op zoeken en welke keywords nog relatief weinig concurrentie hebben.

Keyword Density

Betekenis / definitie Keyword Density: De keyword density, oftewel keyword dichtheid is de verhouding tussen de totale tekst op een pagina en het aantal keer dat daarin een bepaald keyword voor komt. Voorheen dacht men dat dit een percentage tussen ongeveer 4% en 8% moest zijn, maar tegenwoordig is er geen specifieke richtlijn meer. Het gaat erom dat een tekst gewoon leesbaar blijft en er dus geen sprake is van keyword stuffing.

Keyword Stuffing

Betekenis / definitie Keyword Stuffing: Keyword Stuffing is een vrij ouderwetse vorm van blackhat SEO, waarbij men bijvoorbeeld onderaan een pagina allerlei relevante keywords opsomde. Dit heeft verder geen enkel nut voor de websitebezoekers en wordt daarom afgeraden door de zoekmachines.

Ook werden vroeger meta tags volledig volgespamd met allerlei keywords waarop een pagina moest scoren.

L

Laadtijd

Betekenis / definitie Laadtijd: De laadtijd van een website is simpelweg de tijd die een website nodig heeft om volledig geladen te kunnen worden. Dankzij het steeds snellere internet zijn internetgebruikers van tegenwoordig erg ongeduldig, waardoor ze niet langer dan enkele seconden zullen wachten voordat een pagina geladen is. Het is daarom noodzakelijk dat een website snel laadbaar is, omdat je anders veel bezoekers al verliest voordat ze überhaupt iets hebben gezien.

De Google Caffeïne update is er daarom ook op gericht om snellere websites hoger te waarderen.

Landingspage / Landingspagina

Betekenis / definitie Landingspage / Landingspagina: Een landingspagina is een pagina die speciaal is ingericht voor een bepaalde actie of rondom een bepaald keyword en dient als eerste ingang van een website. Als het om een specifieke actie gaat, dan wordt de pagina vaak gebruikt voor SEA-doeleinden, zodat men na het klikken op een advertentie er de website binnenkomt.

Landingspagina's rondom een keyword worden gemaakt om te zorgen dat die specifieke pagina goed scoort in de zoekresultaten op die term, zodat men daar terecht komt via natuurlijke zoekresultaten.

De standaard landingspagina van een website is de homepage, hier komt men binnen als men het standaard internetadres (bijv. www.seogra.nl) intypt.

Links

Betekenis / definitie Links: Links zijn de koppelingen die vanaf de ene pagina naar een andere pagina verwijzen. Dankzij links is het gehele internet met elkaar verbonden en daardoor zijn links ook van essentieel belang voor spiders, omdat die er jouw pagina's mee kunnen vinden. Daarnaast kunnen ze dankzij de links op jouw pagina's ook weer andere pagina's en websites ontdekken.

Linkbait

Betekenis / definitie Linkbait: Linkbait, oftewel linkaas, is alles wat ervoor zorgt dat men naar jouw website linkt. Linkbait creëren is een vorm van passieve linkbuilding. In principe is dit de beste manier van linkbuilding, omdat het goede content stimuleert en zorgt voor een gezond backlinkprofiel.

Linkbuilding

Betekenis / definitie Linkbuilding: Linkbuilding is het stimuleren van andere websites om naar jou te linken. Hier zijn honderden tactieken voor, maar in principe geldt: hoe makkelijker het is, hoe minder waardevolle links je ervoor terug krijgt.

Links kopen is bijvoorbeeld een hele simpele manier van linkbuilding, maar leidt tot flinke penaltys als je betrapt wordt. Het creëren van een goede viral is weer erg lastig, maar wel een zeer effectieve manier van linkbuilding.

Linkfarm

Betekenis / definitie Linkfarm: Een linkfarm is een groep websites die, meestal via een automatisch script, allemaal met elkaar in verbinding staan dankzij crosslinking. Linkfarms hebben als doel het verhogen van de Pagerank en autoriteit van een website, waarmee weer beter kan worden gescoord in de zoekresultaten.

Het is af te raden om gebruik te maken van linkfarms, omdat ze een onnatuurlijke manier van linkbuilding zijn en relatief makkelijk op te sporen zijn. Daarnaast is het een vorm van blackhat SEO, waardoor je er het risico op een penalty mee loopt.

M

Made for AdSense (MFA)

Betekenis / definitie Made for AdSense: Websites die enkel zijn bedoeld om geld binnen te halen via Google advertenties worden MFA-sites genoemd. Dit zijn vaak spammerige websites met weinig interessante content, al zijn er ook wel 'goede' Made for AdSense sites.

Meme

Betekenis / definitie Meme: Een meme is materiaal dat viral gaat en daardoor een grote bekendheid krijgt onder internetters. Een meme kan van alles zijn, van een bepaald filmpje tot een bepaalde persoon. Bekend zijn vooral meme afbeeldingen, zoals die te vinden zijn op bijvoorbeeld 9Gag, Reddit en 4Chan. Het gaat hier dan vaak om een afbeelding die vaak wordt gebruikt, maar telkens met een andere, grappige tekst erbij.

Memes zijn erg geschikt als linkbait materiaal, omdat ze makkelijk vermaak bieden en veel via social media worden gedeeld. Daarnaast is het creëren van een meme relatief simpel, mits je wat gevoel voor humor hebt.

Meta Tags

Betekenis / definitie Meta Tags: Meta tags zijn de belangrijkste attributen die men aan een pagina kan meegeven. De meta tags bepalen onder andere de titel en omschrijving van een pagina, maar ook de taal, de schrijver en tekenset.

Meta Description

Betekenis / definitie Meta Description: De meta description is de omschrijving van een pagina. Deze is van belang omdat het vaak wordt gebruikt als omschrijving in de zoekresultaten. Als er echter over de gehele website dezelfde omschrijving is ingesteld, dan zal Google een deel van de tekst op die pagina gebruiken als omschrijving. De meta description heeft geen waarde voor SEO, omdat trefwoorden die erin voorkomen niet worden gebruikt om de pagina te indexeren.

Wel heeft de omschrijving veel waarde voor de gebruiksvriendelijkheid van een website, omdat je het gebruikt om de bezoekers over te halen om daadwerkelijk op jouw pagina te klikken in de zoekresultaten. Zoektermen die in de omschrijving voorkomen worden hierbij dikgedrukt, waardoor ze meer opvallen. Het is daarom alsnog verstandig om ook je keywords terug te laten komen in de omschrijving.

De meta description mag maximaal 155 tekens lang zijn, omdat je anders riskeert dat een deel van de omschrijving niet leesbaar is in de zoekresultaten.

Lees meer over Meta Description

Meta Keywords

Betekenis / definitie Meta Keywords: De meta keywords zijn trefwoorden die je aan een pagina kan koppelen. Deze tag werd vroeger gebruikt om te bepalen op welke keywords een pagina moest scoren, maar is tegenwoordig compleet irrelevant. Dit komt omdat het vroeger dermate misbruikt is, dat geen enkele zoekmachine er tegenwoordig nog waarde aan hecht.

Lees meer over Meta Keywords

Meta Title

Betekenis / definitie Meta Title: De Meta Title is de titel van een pagina, die bovenin de browserbalk te zien is (voor deze pagina is dat "SEO Woordenboek A t/m Z | SEOGRA"). De titel is tevens te zien in de zoekresultaten en van groot belang voor SEO. De titel is namelijk één van de eerste signalen die de spider leest van een pagina en deze dient daarom duidelijk te weergeven waar de pagina over gaat. De meta title mag maximaal 64 tekens lang zijn, omdat je anders riskeert dat een deel van de titel niet leesbaar is in de zoekresultaten.

Lees meer over Meta Title

N

Nofollow link

Betekenis / definitie Nofollow link: Om aan te geven dat de link naar een bepaalde website of pagina geen linkwaarde mee zou moeten krijgen, kan men het rel="nofollow" attribuut toevoegen. Hiermee wordt aan spiders verteld dat ze deze link niet hoeven te volgen. Het attribuut is ooit in het leven geroepen om bijvoorbeeld forumspam te voorkomen. Zo wordt het nog steeds standaard gebruikt op alle links vanaf Twitter, waardoor er een discussie gaande is of Twitterlinks überhaupt wel waarde hebben.

O

Offpage Optimalisatie

Betekenis / definitie Offpage Optimalisatie: Offpage Optimalisatie omvat alle externe factoren waarop een website geoptimaliseerd kan worden. Omdat het externe factoren betreft is het relatief lastig om hier invloed op uit te oefenen.

Lees meer over offpage optimalisatie

Onpage Optimalisatie

Betekenis / definitie Onpage Optimalisatie: Onpage Optimalisatie omvat alle interne factoren waarop een website geoptimaliseerd kan worden. Dit omvat het grootste deel van SEO, omdat deze factoren relatief makkelijk te beïnvloeden zijn. Daarnaast heeft het weinig zin om een website offpage te gaan optimaliseren, als deze on page niet in orde is.

Lees meer over onpage optimalisatie

P

Pagerank

Betekenis / definitie Pagerank: Pagerank is de waarde die een webpagina krijgt a.d.h.v. het algoritme van Google. Pagerank is in 1998 bedacht door de oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin. De waarde van een pagina wordt hierbij gebaseerd op het aantal links dat zij krijgt van andere pagina's. De waarde van zo'n inkomende link wordt ook weer bepaald op basis van het aantal inkomende links dat die pagina heeft, enzovoorts, enzovoorts.

Proxy-server

Betekenis / definitie Proxy-server: Een proxy-server is als het ware een tussenpersoon tussen een computergebruiker en een opgevraagde website. De gebruiker maakt hierbij niet direct contact met deze website, maar gebruikt de proxy om anoniem gebruik te maken van de betreffende website.

Proxy-servers worden gebruikt door mensen die liever niet bekend willen worden bij de eigenaar van de website, of bij andere instanties. Het is daardoor ook bij uitstek een handige manier voor spammers om hun spam anoniem te kunnen verspreiden.

Q

Er zijn nog geen SEO termen bekend met de letter Q. Zodra ze er zijn zullen we ze hier toelichten.

R

Rel="nofollow"

Betekenis / definitie Rel="nofollow": Zie: Nofollow link

Rich Snippets

Betekenis / definitie Rich Snippets: Rich Snippets zijn attributen die aan pagina's kunnen worden toegevoegd, zodat ze in de zoekresultaten extra elementen laten zien. Het bekendste voorbeeld is een afbeelding van de auteur (gekoppeld aan zijn Google+ pagina). Maar probeer ook eens te zoeken op recepten of recensies. Rich snippets verhogen de Click-Through Rate en zijn daarom erg handige toevoegingen.

Lees meer over Rich Snippets

Robots.txt

Betekenis / definitie Robots.txt: Robots.txt is een bestandje dat in de root-map van een website wordt geplaatst en informatie bevat voor de zoekmachine spiders. Zo wordt er informatie gegeven over de locatie van de XML sitemap en welke pagina's zij wel of niet mogen crawlen.

Lees meer over Robots.txt

S

Search Engine Advertising (SEA)

Betekenis / definitie Search Engine Advertising: SEA, oftewel Search Engine Advertising zijn alle advertenties die verschijnen naast en boven de zoekresultaten in een zoekmachine. Het gaat hier om advertenties die zijn gericht op het zoekwoord dat u heeft ingevoerd. Hierdoor krijgt de zoeker altijd relevant advertenties te zien en is de CTR aanzienlijk hoger dan bij random advertenties.

In principe kan een website ook succesvol zijn zonder gebruik te maken van SEA, (HEMA is een goed voorbeeld) maar zeker in niches met veel concurrentie is het nodig om eerst naamsbekendheid te creëren. Een makkelijk middel om dit te doen is via zoekmachine advertenties.

Lees meer over SEA

Search Engine Optimization (SEO)

Betekenis / definitie Search Engine Optimization: SEO, oftewel Search Engine Optimization, is het optimaliseren van een website voor een betere ranking in de resultaten van zoekmachines. Zoekmachineoptimalisatie is tegenwoordig een absolute noodzakelijkheid die het verschil kan maken tussen een succesvolle en een waardeloze website.

Zeker omdat steeds meer mensen tegenwoordig hun zoektocht naar bepaalde producten en antwoorden op vragen beginnen via internet, is SEO belangrijker dan ooit. Want hoe hoger uw website scoort in de rankings, hoe beter uw website kan worden gevonden en hoe meer bezoekers u ontvangt.

Lees meer over SEO

SEO Goeroe

Betekenis / definitie SEO Goeroe: Binnen de SEO branche zijn er enkele bekende namen van personen die erg veel aanzien hebben onder de SEO's. Deze mensen worden soms SEO Goeroes genoemd, omdat ze veel kennis van zoekmachine optimalisatie hebben, vaak spreken op beurzen en daardoor veel 'volgers' hebben, die de visie van deze SEO experts graag interpreteren in hun eigen SEO beleid.

Danny Sullivan van Search Engine Land, Rand Fishkin van SEOmoz en Matt Cutts van Google zijn enkele bekende voorbeelden.

Search Engine Marketing (SEM)

Betekenis / definitie Search Engine Marketing: SEM, oftewel Search Engine Marketing is het geheel van SEO en SEA (en een gedeelte SMM). Een goed zoekmachine marketingbeleid is noodzakelijk voor een goedlopende website.

Lees meer over SEM

Sitemap

Betekenis / definitie Sitemaps: Een sitemap dient als een verzameling van alle pagina's van een website. Via de sitemap kan zowel een bezoeker als een spider simpel elke pagina vinden.

Er bestaat hier wel een verschil tussen XML-sitemaps en HTML-sitemaps. De HTML Sitemap van SEOGRA is vooral voor bezoekers bedoeld. De XML-sitemap is een sitemap die enkel voor spiders zichtbaar is.

Lees meer over Sitemaps

Social Media Marketing (SMM)

Betekenis / definitie Social Media Marketing: Social Media Marketing is de nieuwste tak van Search Engine Marketing. Het omvat alle activiteiten op sociale media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Bij Social Media Marketing gaat het erom dat het bedrijf een online persoonlijkheid creërt die in naam van het bedrijf interactief contact onderhoudt met klanten.

Naast Social Media Marketing, wordt er ook vaak over Social Media Optimization gesproken, maar persoonlijk vind ik de term Social Media Marketing meer op zijn plaats.

Lees meer over SMM

T

Top Level Domain (TLD)

Betekenis / definitie Top Level Domain: Het deel in een internetadres dan aanduidt uit welk land het komt. In Nederland is dit het .nl deel. Naast nationale TLD's, bestaan er ook generieke Top Level Domains. Bekende voorbeelden zijn .com, .org en .info. Voor een gezond backlinkprofiel is het normaal dat een Nederlandse site voornamelijk links ontvangt van .nl domeinen, of van generieke domeinen.

Daarnaast wordt er beweerd dat links van .gov (government = Amerikaanse overheidsinstanties) en .edu (education = educatieve instellingen) een meerwaarde hebben boven 'normale' TLD's, maar of dit tegenwoordig nog steeds het geval is, is onbekend. Overzicht van de verschillende TLD's

Title Tag

Betekenis / definitie Title Tag: De (meta) title tag is één van de belangrijkste SEO componenten. Het is de titel van een pagina en dient daarom duidelijk te weergeven waar de pagina over gaat.

Lees meer over Meta Title Tag (Of zie Meta Title Tag).

Trustlink

Betekenis / definitie Trustlink: Een trustlink is een uitgaande link naar een autoritaire, neutrale website. Trustlinks worden vooral toegepast bij linkbuilding met artikelen, om de link waar het om gaat (die naar jouw bedrijf, of jouw klant) wat minder prominent aanwezig te laten zijn.

Ala je bijvoorbeeld overal artikelen over autoverzekeringen aan het verspreiden bent, dan valt het enigszins op als daarin alleen gelinkt wordt naar één autoverzekeraar. Door het toevoegen van trustlinks, zoals Wikipedia, maak je een artikel natuurlijker. Het liefst kies je hierbij voor neutrale websites, omdat je liever niet je linkjuice verspilt aan potentiële concurrentie.

U

Uniform Resource Locator (URL)

Betekenis / definitie Uniform Resource Locator: De URL is een adres dat verwijst naar een stuk data, meestal een webpagina. Voor deze pagina is de URL bijvoorbeeld: http://www.seogra.nl/seo/seo-woordenboek.php

Lees meer over URL's

V

Viral Marketing

Betekenis / definitie Viral Marketing: Viral marketing is het creëren van content, die binnen de korste keren zoveel wordt bekeken en verspreid, dat men spreekt van een viral. Een viral is vaak relatief goedkoop op te zetten, maar hij moet wel aanslaan voordat het ook daadwerkelijk een succes kan worden genoemd.

Linkbait die viral gaat is de natte droom van elke SEO, omdat het binnen notime een hoop kwalitatieve backlinks, tweets en likes oplevert.

W

Whitehat SEO

Betekenis / definitie Whitehat SEO: Whitehat SEO is de natuurlijke manier van zoekmachine optimalisatie. Dit houdt in dat een website zorgt voor goede content en geen gebruik maakt van blackhat tactieken om gevonden te worden in de zoekmachines. Omdat de website goede content bevat, zal hij vanzelf door mensen worden verspreid en zodoende backlinks, likes en tweets krijgen.

Whitehat SEO is de tegenhanger van Blackhat SEO. Greyhay SEO hangt hier weer tussenin.

Y

Yahoo

Betekenis / definitie Yahoo: Na Google de grootste zoekmachine ter wereld. Is naast haar zoekmachine vooral bekend van de gratis e-maildienst die ze aanbiedt.

Z

Zoekfunctie

Betekenis / definitie Zoekfunctie: Zoekfuncties zijn de extra functies die Google heeft toegevoegd aan de zoekresultaten, om bezoekers nog sneller antwoord te geven op hun vraag. Door het toevoegen van deze geavanceerde zoekfuncties kan Google nog sneller antwoord geven op bepaalde zoekopdrachten, zoals de lokale tijd in Japan, de eindstand Feyenoord - Ajax, de weersverwachting en wat de wortel van 529 is.

Lees meer over Geavanceerde Zoekfuncties

Zoekmachine

Betekenis / definitie Zoekmachine: Een zoekmachine is een programma dat honderdduizenden websites heeft geïndexeerd en door middel van een algoritme bepaalt welke website het beste antwoord geeft op een bepaalde zoekopdracht.

Google is hier wereldwijd de grootste speler in, in Nederland heeft Google een marktaandeel van ongeveer 95%. Zoekmachine Optimalisatie is daarom voornamelijk op Google gericht.

Zoekmachine Optimalisatie

Betekenis / definitie Zoekmachine Optimalisatie: Zoekmachine Optimalisatie (SEO), is het optimaliseren van een website, om zodoende goed gevonden te worden in zoekmachines. Hiervoor zijn een aantal factoren van groot belang. Met het lezen van dit SEO Woordenboek ben je al een heel eind op weg om zelf om meer te leren over zoekmachine optimalisatie en zodoende je website zoekmachinevriendelijker te kunnen maken.

Mocht je er nog steeds niet uitkomen, neem dan contact op met SEOGRA, zodat wij je verder kunnen helpen.

Zoekoperator

Betekenis / definitie Zoekoperator: Een zoekoperator is een extra 'filter' dat je aan zoekopdrachten kunt toevoegen om specifieker te zoeken.

Bekende voorbeelden zijn site: (waarmee je enkel op een bepaald domein zoekt), - (waarmee je termen uitsluit) en "" (waarmee je een exacte zoekterm zoekt).

Lees meer over Google's ZoekoperatorsOpen / Sluit alle tabbladen.

Disclaimer: Alles op deze pagina mag gekopieerd worden voor educatieve doeleinden, mits er bij publicatie duidelijk gerefereerd wordt naar SEOGRA.nl als bron. Commercieël gebruik is alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van SEOGRA.nl. U kunt het SEO Woordenboek natuurlijk ook uitprinten en als naslagwerk gebruiken.

SEO Woordenboek

Kom je een term tegen die je nog niet kent? Of wil je jouw SEO kennis eens testen, bekijk dan eens het SEO Woordenboek. Hier vind je alle relevante SEO-termen op één pagina samengevat.

SEO Tips

Meer leren over Google zoekoperators of geavanceerde zoekfuncties? Of ontdekken welke SEO Tools echt onmisbaar zijn? Bekijk dan eens onze SEO Tips.

Contactgegevens

  • SEOGRA
  • Email: info@seogra.nl
  • Telefoon: +31620685620
  • Adres: Heereweg 379
  • Postcode: 2161cb Lisse

Deel deze pagina