Google Zoekoperators

Als SEO expert is het niet alleen essentieel dat je begrijpt hoe jouw website hoog verschijnt in de zoekresultaten, maar ook hoe mensen zoeken via Google. Een belangrijk punt hierin zijn zoekoperators, dit zijn handige trucs die het zoeken een stuk eenvoudiger kunnen maken. Zo kun je er bijvoorbeeld bepaalde termen mee uitsluiten, specifiek zoeken op één domein, of naar een bepaald soort document.

Exact vs Breed

Een standaard zoekterm in Google is een brede zoekterm. Dit houdt in dat als jij reis Italië intypt, Google ook resultaten toont voor: Rondreis Italië, vakantie Italië en reisgids Italië. Dit is vaak handig, omdat het relevante zoektermen zijn, maar soms onhandig, als je bijvoorbeeld een songtekst, quote of zin uit een boek opzoekt. In dat geval wil je enkel resultaten met die exacte term te zien krijgen.

In deze gevallen kun je gebruik maken van aanhalingstekens "zoekterm", bijvoorbeeld:

Exacte zoekoperator

Specifieke Website

Als je zoekt naar een bepaalde pagina of afbeelding binnen een specifieke website, dan kun je natuurlijk alle pagina's op die website gaan uitpluizen, maar makkelijker is het om de operator site: te gebruiken. Hiermee krijg je enkel resultaten van die bepaalde website, waardoor je sneller je pagina kunt vinden.

Dit is tevens makkelijk om te kijken hoeveel pagina's Google geïndexeerd heeft van een specifieke website. Zo kun je checken of deze website een penalty heeft (als er geen of heel weinig resultaten verschijnen), of dat er duplicate content is (als er meer zoekresultaten zijn dan er pagina's zijn).

Deze zoekoperator ziet er als volgt uit: site:url zoekterm, bijvoorbeeld:

Site: zoekoperator

Let er hierbij op dat de url direct achter de dubbele punt staat, anders werkt de operator niet. Ook kun je op deze manier zoeken naar websites die eindigen op een bepaald TLD, bijvoorbeeld: site:.nl levert enkel sites met een Nederlands TLD.

Link

Met deze zoekoperator kun je gemakkelijk het backlinkprofiel van een bepaalde website achterhalen. Als je hier -site:jouwwebsite.nl aan toevoegt, dan sluit je links die van je eigen domein komen hierbij uit.

Link: zoekoperator

Bestandstype

Deze operator is met name handig als je op een bepaalde site een bepaald documenttype zoekt. Stel dat je bijvoorbeeld op zoek bent naar een PDF, dan kun je met de zoekoperator filetype:pdf makkelijk alle PDF's vinden over een bepaald onderwerp, of van een bepaalde site.

Bestandstype / filetype zoekoperator

Inurl

Als je op zoek bent naar een pagina die een bepaalde term in de url heeft, dan komt deze zoekoperator goed van pas. Deze is voornamelijk handig als je op zoek bent naar reciprocal links (wederkerige links), je kunt dan bijvoorbeeld zoeken op een bepaalde term en daar inurl:partner of inurl:links aan toevoegen. Zodoende vind je allerlei linkpagina's waar je eventueel een linkje van kunt verkrijgen.

Je kunt ook de zoekoperator allinurl: gebruiken als je meerdere termen in een url zoekt.

Inurl: zoekoperator

Intitle

Zoek je naar een pagina met een bepaald woord in de meta title tag, dan kun je die makkelijk vinden dankzij deze zoekoperator. Je zou hier bijvoorbeeld ook intitle:links of intitle:partners kunnnen gebruiken om wederkerige linkmogelijkheden te zoeken.

Je kunt ook de zoekoperator allintitle: gebruiken als je meerdere termen in een titel zoekt.

Intitle: zoekoperator

Onbekende Term

Mocht je van een bepaalde quote één of meerdere woorden niet precies weten, dan kun je deze vervangen door een asterisk (*). Google achterhaalt dan wat er op de plaats van de asterisk had moeten staan, zoals bijvoorbeeld:

Onbekende term zoekoperator

Zoekterm Uitsluiten

Deze zoekoperator is vooral handig bij homoniemen, omdat je hiermee gemakkelijk een scheiding kunt maken. Zo is het makkelijker zoeken naar banken, als je de term meubel kunt uitsluiten. Ook kun je de operator gebruiken om andere operators uit te sluiten, wat SEO-technisch erg handig kan zijn.

Bijvoorbeeld als je eens wilt zien welke websites er over jouw merk schrijven. Dit is erg interessant voor linkbuilding, omdat deze sites wellicht ook een linkje kunnen plaatsen als ze dat nog niet deden.

Je gebruikt dan zoekterm -uitgesloten zoekterm, zoals:

Zoekoperator uitsluiten

Vergelijkbare termen

Google toont in principe bij de meeste zoekopdrachten tegenwoordig ook vergelijkbare termen, zoals voeding/voedsel en reservering/boeking. Er is hier echter ook een speciale zoekoperator voor. Als je namelijk tilde (~) gebruikt direct voor een zoekterm, dan wordt er ook gezocht naar synoniemen van deze term.

Je gebruikt dan ~zoekterm, zoals:

Zoekoperator synoniemen

Zoekterm 1 OF zoekterm 2

Soms is het handig om te zoeken naar pagina's die ofwel het ene, ofwel het andere zoekwoord bevatten. In die gevallen biedt de zoekoperator OR de oplossing. Je kunt hiermee ook naar één van twee woordgroepen (tussen aanhalingstekens) zoeken.

Je kunt dan met zoekterm optie1 OR optie2 zoeken, of zoekterm optie1 | optie2 zoals:

Zoekoperator OR

Getalbereik

Als je iets zoekt met betrekking tot een bepaalde periode, prijs of ander bereik, dan kan het getalbereik erg handig zijn. Hiermee kun je bijvoorbeeld alle resultaten selecteren die gaan over een zoekterm tussen jaartal.. en jaartal.., zoals de locatie van het WK tussen 1988 en 2012. Of je zoekt alle mobiele telefoons tussen €50 en €200.

Je gebruikt dan respectievelijk zoekterm 1988..2012, of zoekterm €50..€200. Voorbeeld:

Zoekoperator getalbereik


Naast deze zoekoperators, heeft Google ook een aantal erg handige geavanceerde zoekfuncties.


En als je bovenstaande zoekoperators niet allemaal kunt onthouden, dan kun je altijd nog deze Google Advanced Search pagina opslaan bij je favorieten.

SEO Woordenboek

Kom je een term tegen die je nog niet kent? Of wil je jouw SEO kennis eens testen, bekijk dan eens het SEO Woordenboek. Hier vind je alle relevante SEO-termen op één pagina samengevat.

SEO Tips

Meer leren over Google zoekoperators of geavanceerde zoekfuncties? Of ontdekken welke SEO Tools echt onmisbaar zijn? Bekijk dan eens onze SEO Tips.

Contactgegevens

  • SEOGRA
  • Email: info@seogra.nl
  • Telefoon: +31620685620
  • Adres: Heereweg 379
  • Postcode: 2161cb Lisse

Deel deze pagina